Popularne herbatniki powstające z mąki, cukru i tłuszczu, podawane są z reguły do herbaty lub kawy. Kształty herbatników mogą być bardzo różne, wszystkie jednak są stosunkowo płaskie.
Do produkcji tego typu ciasteczek używa się maszyn „wałkowych” poprzez wyciskanie kształtów z walca formującego. Na maszynach tych można uzyskać ciasteczka o bardzo różnorodnych kształtach i wzorach, z przetłoczeniami, rysunkami, znakami firmowymi itp. w zależności od konkretnych potrzeb Klienta.
Produkt może być oblewany czekoladą lub polewami czekoladopodobnymi, może być też posypywany drobnymi posypkami.
Wyrób ten w zależności od ilościowych potrzeb możemy uzyskać na urządzeniach stacjonarnych, które uformują jego kształt z walca, np.:
- Rolls AP z automatycznym podajnikiem blach
- Duomax M400 z głowicą wałkową
- Przemysłowa maszyna wałkowa Royal Rolls
Myśląc o dużej wydajności, np. 500 – 1000 kg/h proponujemy przemysłową wersję maszyny wałkowej, która produkt ten wydozuje bezpośrednio na taśmę pieca tunelowego.